Ritual uparivanja u svijetu rakija

Stručnjaci kažu da je šljivovica jedno od najsavršenijih jakih alkoholnih pića.  Pravi ljubitelji složit će se s tom činjenicom ali neće zanemariti ni rakije od drugih voćnih vrsta. Bilo kako bilo, ne postoji osoba na našim prostorima koja ne zna što je rakija. Ipak, godinama je vino centar pažnje onih koji sebe nazivaju pravim hedonistima.

Zašto je tako?

Ispijanje vina spontano je postalo fini ritual. Vino se ispija u odabranom društvu, posebnoj atmosferi, u posebnim prilikama ili uz dobro odabrano jelo. Rakija, sa druge strane, pila se “s nogu”, često iz boce, “na eks”, uz kavu, jednom riječju u ne pažljivo biranom društvu i prilici.

Kako su godine prolazile, tehnologija proizvodnje napredovala, a neki divni ljudi uvidjeli potencijal jakih destilata, rakije su postale premium piće. Zanimanje za rakiju, u krugovima hedonista postajalo je sve veće i tako se razvila potreba za otkrivanjem novih načina da se u rakiji uživa.

 

Uparivanje rakija od šljive

Prve na listi su, naravno, rakije od šljive. Mlade rakije od šljive, posebno one koje nisu odležavale u bačvi i kojima dominiraju svježe cvjetne arome idealno će se slagati s mladim sirevima i vrhnjem. Uz njih također možete kombinirati i nemasna mesa poput dimljene puretine ili neke fine ribe. Deserti stvoreni da prate ovakve rakije su kremastih okusa vanilije ili bijele čokolade, uz dodatak voća. Ovakav odabir hrane dat će idealan spoj koji neće dozvoliti hrani da dominira nad vašim pićem.

 

Rakije koje su više godina provele u drvenim bačvama, traže hranu koja će umiriti nepce, a opet biti dovoljno intenzivnih okusa da isprati odabrano piće. Idealni izbori su masne dimljene ribe, pečena janjetina ili govedina. Dobar izbor ćete napraviti i ukoliko se odlučite za kremaste tjestenine sa šumskim gljivama ili tagliatelle sa biftekom i parmezanom. Za desert odaberite poslastice od crne čokolade, idealno sa dodatkom koštićavog voća – ovaj odabir će se stopiti sa bukeom starih rakija.

 

Rakije od kruške, dunje ili kajsije

Rakije od kruške, dunje i kajsije su lepršave i nježne, zbog toga ih treba pažljivo kombinirati. Crvena i masna mesa ugušila bi njihov okus, zbog toga su “plate” pravi izbor za uživanje u ovim rakijama. Na njima se mogu naći različite vrste tvrdih i polutvrdih sireva, suho voće poput kajsije, smokve i datulje, nemasni sirni namazi, pršut i orašasti plodovi. Kada je riječ o toplim jelima, možete se opredijeliti za gustu juhu od bundeve ili batata, kombiniranih sa neutralnim vrhnjem i krutonima. Dobar izbor su i punjene tikvice ili patlidžan.

 

Malinovača

Zbog njene specifičnosti ne možemo a da ne spomenemo i rakiju od maline. Ona se najbolje slaže uz bijelo meso s grilla kombinirano sa slatkastim okusima. Ova neobična rakija traži neobične spojeve slatko slanih okusa, pa odabranom komadu mesa možete dodati džem od maline ili ribizla. Također, idealno će istaći pun okus kremastih deserata i voćnih museva.

Travarice

Intenzivni ukusi travarica otvorit će vam apetit i zato preporučujemo da ih pijete kao aperitiv. Ukoliko ipak odlučite da ih kombinirate uz obrok, neka to bude meso od divljači ili crveno meso u pikantnom ili umaku od šumskih gljiva. Travarica zahtjeva da je prate intenzivni ukusi, kako njena gorčina ne bi dominirala.

 

Tekst preuzet: www.destilista.com